PERSOONLIJK ADVIES

Zijn relatiegeschenken aftrekbaar voor een bedrijf?

Wanneer u een goede relatie heeft met uw klanten, zakelijke partners of andere relaties. Dan wilt u hen wel eens verrassen met een mooi relatiegeschenk. Het gaat hierbij dan om een incidentele gift die u als bedrijf aan uw zakelijke relaties doet. De relatiegeschenken zijn wel aftrekbaar, maar hieraan zitten wel enkele voorwaarden verbonden. Doordat er bijzondere regels gelden kan het in sommige gevallen zijn dat de btw niet aftrekbaar is. Wanneer u de boekhouding doet, geef dan duidelijk aan dat het om een relatiegeschenk gaat, hiervoor is bij een boekhoudprogramma meestal een speciale code. Maar aan welke voorwaarden moet voldaan worden voordat de btw aftrekbaar is? Lees hieronder verder en kom erachter.

Bestaande of nieuwe relaties?

Als we gaan kijken naar de mogelijkheid voor het aftrekken van de btw van relatiegeschenken. Dan is het eerste waar u naar moet kijken: gaat het om een relatiegeschenk aan een bestaande relatie of een nieuwe relatie? Wanneer het om het werven van nieuwe klanten gaat, dan is het relatiegeschenk niet aftrekbaar. Omdat het hier dan om acquisitie gaat en dit valt onder de normale bedrijfskosten. Geeft u een relatiegeschenk aan een bestaande klant of leverancier, dan is het mogelijk dat de btw van de relatiegeschenken wel aftrekbaar is. Uiteraard is dit afhankelijk van de andere voorwaarden.

Kan het relatiegeschenk worden ingezet tijdens het werk?

Een volgende voorwaarde heeft te maken met het werk van de ontvanger. Want in sommige gevallen van een relatiegeschenk is het niet mogelijk om de btw af te trekken. Wanneer de ontvanger het geschenk zelf had aangeschaft, had diegene de btw dan ook kunnen verrekenen? Zo niet, dan mag u de btw van het relatiegeschenk ook niet aftrekken. Zou dit wel mogelijk zijn geweest, dan kunt u dit ook doen. Wanneer een geschenk ontvangen wordt, dan zou de ontvanger deze in zijn bedrijfsvoering moeten kunnen gebruiken. Is dit niet het geval, dan mag u dus ook de btw niet aftrekken.

Uitzondering: het drempelbedrag

Daarnaast is er een uitzondering voor relatiegeschenken. Wanneer de totale kosten per persoon en per jaar lager zijn dan €227,- euro exclusief btw, dan mag u de btw wel verrekenen. Geeft u een klant of leverancier een klein bedankje? Dan is de btw van deze relatiegeschenken aftrekbaar. Pas wanneer het om een groter bedrag gaat dan €227,- euro exclusief btw per persoon per jaar, dan gelden de andere voorwaarden of regels ook.

Ruim assortiment relatiegeschenken tegen scherpe prijzen

Wanneer u er dus zeker van wilt zijn dat de btw van een relatiegeschenk aftrekbaar is. Dan kunt u ervoor zorgen dat de kosten het drempelbedrag niet overschrijden. Of u zorgt voor een relatiegeschenk dat de ontvanger kan inzetten in het bedrijf. Wanneer u zoekt naar een mooi relatiegeschenk, dan heeft De Pennenboer een ruim assortiment relatiegeschenken. Wij bieden pennen & potloden tot diverse seizoensartikelen aan. Daarnaast bieden wij onze producten aan tegen een scherpe prijs. Hierdoor kunt u gemakkelijk onder het drempelbedrag blijven. Heeft u vragen, opmerkingen of wilt u advies? Dan kunt u contact met ons opnemen.

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

WAT ONZE KLANTEN ZEGGEN

Prima uitvoering en goede service

Gillian uit Tongeren

10

Goede service goede levering goede prijs klantvriendelijkheid is super

Daniël uit Bergen op Zoom

10

Heel goede service!

Sint Ursula Instituut uit Wilrijk

9

Aanstekers

Timmy uit -

10